jídlo a pití

V Holandsku najdeme různé restaurace s mnoho mezinárodními  kuchyně, Indická, Arabská, Mexická, Řecká, Čínská,... Holandská kuchyně není nijak speciální, ale takové palačinky na kterých jsou slané náplně, jsou moc dobrý.  Nebo můžete ochutnat holandskou verzi eintopfu – Stamppot. Toto jídlo je  pro venkovské Holanďané stále populární. V hospodě si k němu objednejte jedno z dobrých, lehkých místních piv například Heineken, Amstel, Grolsch, Brandt,.. Ke kávě zkuste ještě další specialitku – vaječný koňak, Advocaat. Na večírkách se rozdávají bitterballen, neboli masové hovězí kuličky. Jako snack si můžete dát ve městě frikandel z koňského masa.  

Holanďané si aspoň jednou denně sednou k sobě a probírají důležité informace na pracovišti nebo doma v rodině u kafe, u čeho si dopřávají i sušenku. Typickou sušenkou je speculaas, která má skořicovou chuť. :-P

 

Zdejší obyvatelé mají na jídelníčku nejčastěji brambory, zelenina, maso, tvrdé sýry, palačinky, sledě, lososy a jiné ryby. Čerstvé ryby se dají nakoupit na trzích za cenu 12 Eur/Kg.

 

SNÍDANI představuje chleba s máslem a sýr, šunka, různé džemy, arašídové máslo, vejce apod.

Základní školy mají každý den odpolední pauze od 12h do 1h a tak školní kuchyně neexistují. Na OBĚD jezdí většinou na kole domů, kde pro ně čeká podobné jídlo jako snídaně a nějaká polévka.

VEČEŘE začíná přibližně v 18:00 a když ne, tak se čeká tak dlouho než poslední člen z rodiny nedorazí z práce apod. Je to příležitost k setkání rodiny. K večeři je teplé jídlo, které se skládá z tradičních národních jídel. Většinou následuje mléčný dezert nebo vlaa – podobný pudingu.

Věřící si před jídlem pomodlí v sedě u stolu.